Press

Bild till pressmeddelande 2013-08-22

Babysim i Strömstad

Instruktör Ingela Holgersson med sonen Carl
Foto: Marcus Holgersson

Terminsavslutning för uppskattad babysimning

Publicerad 2013-05-13
Källa: Strömstadstidningen
Ladda ned: Strömstadstidningen 20130513

Avslutning för babysimmarna i Strömstad bjöd på glada skratt och bus.

Det plaskar och skvalpar och jollrar och gråts och görs stora ögon i vattnet. Avslutningen för vårterminens babysim är i full gång. Föräldrarna ler nästan lika mycket som makarna Marcus och Ingela Holgersson som håller i k0ursen. Vi flyttade till Grebbestad 2010 från Göteborg, berättar Marcus samtidigt som en förälder simmar förbi.

Simskola med våtdräkt

Publicerad 2012-05-21
Källa: Bohusläningen
Ladda ned: Simskola med våtdräkt (PDF)

GREBBESTAD: Resö, Sannäs, Havstensund, Edsvik, Grebbestad, Kämpersvik, Fjällbacka och Havsstensund. 
 I Sommar finns chans att gå i simskola på alla orterna . Och man får simma i havet!

Inget märkvärdigt kan man tycka – men i Tanums kommun har det inte varit möjligt sedan 70-talet. Simskolorna har funnits i insjöarna i Bullaren. I år blir det ändring. Det är företaget Kustsimmarna som arrangerar. Tack vare ett samarbete med Mölndals allmänna simsällskap har man lyckats hitta siminstruktörer som vill komma till Tanum och jobba.

Simskolan ska ambulera
-Tanken är att simskolan ska ambulera mellan de olika orterna. Föräldrarna ska inte behöva köra hit och dit, säger Kustsimmarnas Marcus Holgersson.
Undervisningen startar i mitten av juni. Barn från fyra år och uppåt är välkomna.
Och badvädret är inget som oroar Marcus. I kursavgiften ingår nämligen en egen kort våtdräkt.
-Jag minns själv hur jag som liten stod med blå läååar och inte ville gå i, säger han.
-I sommar ska vi fokusera på att lära oss simma i stället för om vi vågar få i vattnet.

Marie Corneliusson

Startar simskola på 8 platser i Tanum

Publicerad 2012-05-15
Källa: Strömstadstidningen
Ladda ned: Startar simskola på 8 platser i Tanum (PDF)

Till sommaren drar återigen sommarsimskolorna i havet i gång i Tanums kommun. Det är Kustsimmarna , som vintertid kallas Babysimmarna, som har tagit initiativet till att återuppliva verksamheten som tidigare kommunen ansvarat för.

För att underlätta för barnen att tillgodose sig undervisningen kommer därför barnen att ha på sig en kort våtdräkt, en så kallad shorty som ingår i kursavgiften. Våtdräkterna fungerar även delvis som ett skydd mot maneterna som förekommer i vattnet. Lektionenrna är 30 minuter långa, för att barnen skall ha möjlighet att hålla sig koncentrerade och inte bli alltför avskylda.

Det nya för simskolan är att det är en intensivkurs som håller på under 13 dagar, från 18 juni till 5 juli, och riktar sig till barn från 4 år uppåt.
– Vi tycker att det skall finnas möjlighet för alla som är intresserade av att lära sig simma och har därför inte satt någon övre gräns för undervisningen, säger Marcus Holgersson på Kustsimmarna.

Kustsimmarna arbetar utifrån Svenska Simförbundets simlinje, där de börjar med vattenvana, vattenkänsla, ryggcrawl som första simsätt och därefter frisim (crawl på mage). Det tekniskt svåra bröstsimmet tas längre fram i nivå fyra Fisken, då de flesta barna fått den kroppsmedvetenhet de behöver för att klara rörelserna.
Till skillnad från Svenska Livräddningsskällskapet görs livräddning i  egensyfte och inte för att rädda andra barn, då tanken är att i första hand lära barnen att simma och livrädda sig själva.
– Vår vision är att bidra till en ökad vattenvana, vattensäkerhet och simkunnighet i kustnära samhällen. Därför tror vi på att göra det enkelt för föräldrarna att komma till simskolan.
– Tanken är att vi kommer vara som en ambulerande simskola, där simlärarna åker från ort till ort, i stället för att föräldrar med barna skall behöva ta sig en längre sträcka för att komma till simskolan. Vår ambition är att få ihop grupper på Resök, i Sannäs, Havsstensund, Edsvik, Grebbestad, Kämpersvik, Fjällbacka och Hamburgsund. Det skall bli spännande att se hur det går.
Som huvudinstruktör har Kustsimmarna anställt Lena Stridsberg som har rötterna i Havsstenssund, där hon spenderar mycket tid med sin familj.

Erling Karlsson 

 

Babysimmarna tar sig gärna vatten över huvudet

Publicerad 2012-04-02
Källa: Västkustkuriren
Ladda ned: artikel babysimmarna strömstad.pdf

Varmt vatten, frihet att röra sig och mamma eller pappa nära intill. Babysim är en stund av mysig närhet mellan barn och förälder, samtidigt som det ger vattenvana och underlättar simträning när barnet blivit stora nog
. Läs mer genom att ladda ner hela artikeln i pdf version eller besök västkustkurirens hemsida.

Babysim allt populärare

Publicerad 2011-12-24
Källa: Strömstadstidningen
Ladda ned: Ladda ned artikeln som pdf

Babysimmet i Strömstads sjukhus bassäng har vuxit som ringar på vattnet – från 20 till 50 familjer med barn i åldrarna tre månader till två år.

– Jättelyckat, sammanfattar Ingela Holgersson som i början av året startade Babysimmarna tillsammans med sin man Marcus.

– Det bästa betyg vi kan få är att familjerna återanmäler sig. En del har redan gjort det. Förhoppningsvis får vi ihop fem nybörjar- och fortsättningskurser under vårterminen, säger Ingela.Tanken är att barnen som gått höstens kurs skall fortsätta i åldersgruppen två–fyra år.Babysimmarna i Strömstad har även deltagare från Tanum och Norge. Tidigare har familjer åkt till babysim i Sarpsborg. Lokal babysim har därför varit efterlängtad. Alice Österholm med mamma Karolina Carlsson i svart bikiniLily Gustafsson med pappa Mikael Gustafsson.
– Det har varit en fantastisk resa att få följa barnens utveckling under de två terminer som nu gått. När jag se glädjen i barnens ögon blir jag både lyckig och stolt. Så självklart kommer vi att fortsätta med babysimmet i januari.Ingela och Marcus har utbildat sig genom Svenska simförbundet och varit verksamma i Mölndals allmänna simsällskap.

Åke Nilsson
0526 – 624 10 / 073 671 67 54

Grebbestadsbor startar babysim

Publicerad 2011-01-08
Källa: Bohusläningen
Ladda ned: artikel babysimmarna strömstad.pdf

Babysimning är på väg att startas i Strömstad. Bakom planerna står Ingela och Marcus Holgersson, som i dagarna bosätter sig på fritidsstället i Grönemad utanför Grebbestad.

Egna positiva erfarenheter av baby- och minisimkurser med de två barnen är en bakgrund till satsningen.

– Vi älskar hav och vatten och vill gärna att våra barn också ska göra det, säger Ingela Holgersson.

Vattenvana och glädje i att vistas i vatten är bland de positiva effekter de märkt.

Marcusson uppger att det finns ett muntligt avtal med berörda parter om att använda rehabbassängen på Strömstads sjukhus för babysimningen.

– Vattentemperatur på 32–34 grader och noggrann koll på vattenkvalitén gör att bassängen är väl lämpad, säger Ingela Holgersson.

Babysimmarna i Strömstad är tänkt att starta i början av februari och i första hand ledas av Ingela Holgersson, med maken som ställföreträdare.

Båda har gått Svenska Simförbundets utbildning för babysiminstruktörer och de har även gått kurser i hjärtlungräddning för barn.

Uppgifter om att nordbohuslänska familjer åker till babysim i norska Sarpsborg och om att det finns drygt 630 barn i aktuella åldrar i kommunerna Tanum och Strömstad ger gott hopp om underlaget för verksamheten. Drygt tio familjer har redan anmält intresse.

Babysimningen riktar sig till barn från tre månader till två år och är tänkt att bedrivas i form av kurser med 13 träffar.

Förhoppningen är att verksamheten på sikt kan bli en del av familjens försörjning efter flytten från Göteborg. Den aktualiserades sedan Ingela Holgersson blivit uppsagd från ett arbete som HR-koordinator och ledde till idén om att starta babysimning.

Ann-Katrin Eklund ann-katrin.eklund@bohuslaningen.se


Väsnytts serie om simkunnigheten

Babysim ger tidig vattenvana

Publicerad 27 november 2007 – 17:17
Uppdaterad 7 december 2007 – 11:25
Källa: Västnytt

Om man gör sina barn vattenvana tidigt har dom lättare för att lära sig simma. Detta är babysimskungen Knut Rosen helt övertygad om och Västnytt hittade honom i bassängen i Kungälv omringad av ett tiotal bebisar.

Varje år drunknar igenomsnitt 25 personer i Västsverige. I många fall beroende på dålig simkunnighet. Men nu kommer det att ställas hårdare krav på skolorna och simundervisningen. Västnytt var med på ett simtest i Kålltorpsskolan.

Ny statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att drunkningsolyckorna minskar i landet. Samtidigt ökar siffrorna i vår region. Så många som tre miljoner svenskar säger att dom inte kan simma 200 meter.


Källa: www.bohuslaningen.se